Hur går det till?

Ett vanligt sätt att börja projektet är att du mailar eller sms’ar bilder på din möbel till mig. Gärna flera, ur olika vinklar inklusive underifrån om möjligt. Skriv gärna något om vad du önskar, om det finns problem med stoppningen, vad/om du tänkt dig något särskilt tyg eller stil. Utifrån det svarar jag med prisuppgift, förslag eller eventuella följdfrågor. Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som behövs göras utifrån bilder och då finns möjlighet till att jag gör ett hembesök eller att du kommer till verkstan med din möbel. Därefter går vi igenom arbetet och sammanställer en offert, beräknar och beställer tyg och eventuellt övrigt material och sen är vi igång!

 

Tyg

Tyget, det roligaste! Det finns en outtömlig källa av tyger i en mängd material; syntet, bomull, linne, ull och blandningar. För att inte tala om läder och konstläder. Olika tyger har olika egenskaper och lämpar sig för olika användningsområden. Hållbarheten i tyg mäts i Martindale, en siffra som indikerar hur många gånger tyget kan belastas innan fibrerna börjar gå sönder. Hemmiljö kräver en lägre Martindale medan offentlig miljö har mycket högre krav på sig. Jag arbetar uteslutande med möbeltyger av god kvalitet för att säkerställa ett gott, hållbart och vackert resultat.

Tillsammans tittar vi på vad som skulle passa dig och din möbel, hemmet, rummet eller känslan du vill åt. I min verkstad finns ett tilltaget tygbibliotek från leverantörer såsom ROMO, Zinc, Lauritzons, GP&J Baker, Linwood, William Morris, Clarke & Clarke, Fabriquer mfl.


Traditionella stoppningsmaterial

Jag är utbildad i att arbeta med både moderna material (dvs tex skum) och traditionella material och tekniker. Generellt kan man säga att möbeln styr materialvalen. En gammal möbel, tillverkad för resårhus och tagel- eller ädelfiberstoppning, restaureras eller nystoppas enligt den tradition den tillhör. Avsteg kan naturligtvis göras men då i samråd med kunden och med förståelse för för- och nackselar.

Traditionella material utgörs ofta av naturmaterial så som lin, hampa eller jute, tagel och ädelfiber. De kräver gedigen kunskap och det är här en stor del av hantverkstraditionens mest spännande och avancerade tekniker lever vidare. Arbetet är långsamt, ibland tungt, noggrant och vackert. Den stora fördelen är, utan tvekan, hållbarheten. Det är ett hantverk som står sig över generationer.

I den här bloggposten kan du läsa mer om hur ett traditionellt stoppningsarbete går till!


Moderna stoppningsmaterial

En modern möbel är vanligtvis tillverkad för polyeter, pocketsprings eller andra material. Ofta är nytillverkade stommar därför lättare och mindre dimensionerade då stoppningen i sig självt inte utgör någon större belastning. I moderna möbler arbetar jag vidare med nya material. Det finns en uppsjö av skum, både oljebaserade som polyeter och kallskum men även naturmaterial som latex och tagelmattor. Den stora fördelen med moderna material är att det går snabbt att arbeta och det blir därför ett billigare alternativ. Nackdelen är att dessa material har en begränsad livslängd och ofta har en högre klimatmässig påverkan då de tillverkas av fossila material.